Deling af nøgenbilleder

Man skal have samtykke for deling af nøgenbilleder

Ifølge loven må du kun dele informationer, billeder og film om og af andre, når personen tydeligt og frivilligt har sagt ja til, at du må dele dem. Hvis du ikke har fået samtykke, er det ulovligt at dele private, følsomme og intime informationer eller billeder – både intime billeder, men også almindelige portrætbilleder. 

 

Det er ikke strafbart at have billeder, film eller lignende liggende på computeren eller telefonen af en person, der er fyldt 15 år, hvis han eller hun har givet samtykke til det (de må selvfølgelig ikke deles videre). Men her er det vigtigt at fremhæve, at du kun må have billederne liggende, så længe den anden synes, det er i orden – så den anden kan til enhver tid bede dig om at slette materialet, for eksempel hvis I har været kærester og slår op. Og så skal du slette det. 

 

Ifølge straffelovens § 232 er det strafbart at krænke andres blufærdighed. Det kan man komme til at gøre på flere måder:

 

Delt uden samtykke

Du kan krænke en andens blufærdighed ved at dele et billede eller en film af personen, hvor han eller hun ikke har tøj på eller optræder i en privat eller seksuel situation og ikke har sagt ja til, at du må dele det. 

 

Krænkende kommentarer

Ifølge loven kan du også krænke en andens blufærdighed ved at skrive krænkende kommentarer om dem på nettet og dele manipulerede billeder – det kan være billeder, hvor en persons hoved er photoshoppet på en pornomodels krop, så det ligner, at personen er nøgen.  

 

At dele et billede, en film eller en krænkende meddelelse uden samtykke kan straffes med bøde eller fængsel i op til 4 år. Herudover får du en plet på straffeattesten i minimum 2 år, hvis du bliver dømt for det.

 

Dickpics uden invitation

En anden måde at krænke andres blufærdighed på er ved at sende et billede eller en film med seksuelt indhold, uden at du er blevet bedt om det af modtageren. Ved at sende et dickpic til en ny ven på Snapchat for eksempel.  

 

Straffen for at gøre det første gang er typisk en bøde, hvis du bliver dømt. Bliver du ved, kan straffen blive hårdere.

Hvis du deler et nøgenbillede eller en video med seksuelt indhold af en person under 18 år, kan du blive dømt for udbredelse af overgrebsmateriale med børn. Det kan du også, selv om personen på billedet eller filmen har givet dig lov til at dele billedet videre. Alle under 18 år betegnes nemlig som børn i loven, hvorfor der ikke må deles intime billeder eller videoer.  

 

For selv om den seksuelle lavalder i Danmark er 15 år, må seksuelle billeder og film af børn og unge under 18 år aldrig deles videre, heller ikke, selv om personen på billedet eller filmen synes, det er ok.