Dopingmidler

Om steroider
Nogle vil gerne være store. Og med lidt hjælp fra steroider er der meget at vinde, meget hurtigt og meget let. Sådan er det faktisk. I starten.
Men det paradoksale ved steroider er, at det man inderst inde gerne ville have til at vokse, ender med at blive mindre og mindre.

FRISTENDE [1. Fase]
Den første og den anden kur føles godt. Det kan godt være, der følger lidt bumser med, man får lidt svært ved at sove, og måske får man runde kinder af al den væske steroiderne binder i kroppen.
Men musklerne bliver større, man kan træne tungere og i længere tid af gangen, og der kommer hurtigt flere kilo på kroppen. Psykisk er man ovenpå. Man har overskud, energi, masser af træningsmotivation og ”pump” i musklerne. Og så er der al den opmærksomhed, man får fra de andre i centret. Og måske oven i købet fra pigerne. Både musklerne og selvtilliden vokser, og det giver en god følelse i maven.

FARLIG [2. Fase]
Efter de første effektive kure er man nu både større og stærkere. Men når man tilfører kroppen store mængder syntetisk testosteron over lang tid, så påvirker det også de indre organer og især hjernen. Lunten kan pludselig være meget kort, også selvom det kun er en ligegyldig bagatel. Og det er overraskende, hvordan man mister kontrollen.

Imellem kurene er energien til at træne ikke den samme, og væsken bliver ikke længere bundet i kroppen. Derfor er det svært at holde på de nye kilo. Selvom man træner og spiser, som man plejer, kan kroppen ikke danne muskler som før. Man har ikke så meget lyst til sex, og det kan være svært at få erektion, når testosteronniveauet er i bund.

Når kroppen svinder ind i pauserne, svinder selvtilliden også, og man kan blive angst og depressiv. Derfor er det svært at holde de lange pauser, som anbefales. Og endnu sværere helt at holde sig fra steroiderne, og lade det blive ved "bare den ene kur". Har man først set og mærket, hvad steroiderne kan gøre, så vil mere have mere.
Læs ”Det er jo bare én kur” og andre myter om steroider under STEROIDER TÆT PÅ eller ved at klikke her

Tegn på steroidbrug
Der er mange signaler, man kan holde øje med, hvis man har mistanke om brug af anabole steroider. De enkelte ting alene er selvsagt ikke lig med et steroidbrug, men udviser et menneske flere af nedenstående tegn, bør det give anledning til ekstra opmærksomhed og bekymring.

Steroidbrugere adskiller sig især på to områder: 
Udseende
Det væsentligste og tydeligste tegn på et steroidbrug er en meget hurtig og kraftig vægtøgning - op til 10 kg. på 3 måneder med en samtidig meget lav fedtprocent, hvilket er umuligt at gøre uden steroider. Oftest er der tale om en uproportional muskeludvikling, hvor det især er skuldre, nakke og bryst der vokser, da dette er mest i fokus rent kosmetisk.
Steroider forårsager desuden ofte kraftig akne på ryg, skuldre og bryst.
Steroider kan derudover forårsage væskeophobninger i kroppen, hvilket betyder at steroidbrugeren ser meget oppustet ud, får et meget rundt hoved og ser ”blød” ud i muskulaturen, således at et tryk på huden kan efterlade et tydeligt mærke.

Adfærd
Steroidbrugere er sygeligt optaget af kroppens størrelse og deres fedtprocent. De er selvcentrerede og selvpromoverende. Med steroidbrug flyttes normen og idealet for en flot krop ofte i takt med brugen af steroider, og det at få store muskler bliver urealistisk vigtigt.
Steroidbrugere har ofte en kort lunte og bliver let irritable, opfarende og aggressive. 
Steroidbrugere har ofte et større forbrug af diverse præparater (medicin) for at reducere bivirkningerne. Alligevel bliver farerne og de kendte bivirkninger ved de anabole steroider ofte slået hen som overreaktioner og useriøs ”skræmmekampagne”. Det er en udbredt holdning blandt steroidbrugere, at man kun bliver ramt af bivirkninger, hvis man ikke forstår at gøre det rigtigt. 
Nogle tolker derudover det faktum, at de ikke oplever akutte bivirkninger, som fx akne, højt blodtryk og øget aggressivitet, som at de slet ikke får bivirkninger. Men mange bivirkninger er ikke synlige for det blotte øje, da det fx drejer sig om skader på organerne og psyken. Desuden er der tale om en akkumuleret risiko, som ikke nødvendigvis falder bort igen, selvom man stopper med at bruge steroider. Desuden ser man sjældent de alvorlige bivirkninger, da steroidbrugeren i givet fald stopper med at komme i fitnesscentret, enten fordi han skammer sig og derfor lægger afstand til miljøet, eller simpelthen fordi han ikke længere er i stand til at træne på grund af bivirkninger eller sygdomstilfælde forårsaget af steroidbruget, fx blodpropper eller hjerneblødning. 
Over tid kan hele steroidbrugerens sociale liv og interesser blive knyttet til træning, kost (diæter) og steroider. Han etablerer i den forbindelse nye sociale miljøer med andre steroidbrugere og mister interessen for sine øvrige omgivelser. Derfor kan han blive stadigt mere indadvendt og mere socialt isoleret, og samtidig bliver steroidbrugeren ofte sygeligt mistænksom, paranoid og jaloux i forhold til sin partner og hendes venner og veninder.

MotinsdopingHandler primært om de ulovlige muskelopbyggende stoffer anabole steroider og væksthormon. Derudover bruger mange diverse kosttilskud, som har risiko for at indeholde ulovlige stoffer.
• Anabole androgene steroider (AAS)
• Anabole androgene steroider er en fælles betegnelse for androgener. • Androgener er mandlige kønshormoner og syntetisk fremstillede stoffer med samme virkning som testosteron.• Androgen betyder mandsliggørelse/maskulinisering
• Anabol betyder muskelvækst
De bliver kaldt anabole steroider, fordi man oprindeligt troede, at det ville være muligt at producere testosteronlignende stoffer, som havde ren anabol virkning. Erfaringer har dog vist, at alle anabole steroider også har androgen virkning på samme måde, som testosteron både har androgen og anabol virkning.

Naturligt sker produktionen af androgener i mandens testikler, og i æggestokkene samt i binyrebarken hos kvinder. Både hos mænd og kvinder findes der flere forskellige androgener. Det vigtigste androgene hormon er testosteron.

Steroider og kriminalitet
En positiv dopingtest straffes med 2 års udelukkelse fra træning i fitnesscentre, der har en aftale med Anti Doping Danmark. Men besiddelse, køb og salg af anabole steroider og andre dopingstoffer er også en kriminel handling.

Besiddelse, køb og salg af steroider
Flere steroidbrugere udvikler ganske hurtigt et eget forbrug, som gør det oplagt for dem selv at anskaffe stofferne i større mængder og så tjene lidt ved at sælge videre til andre. 
I det øjeblik man enten køber anabole steroider eller væksthormon fra en dealer eller på nettet, eller sælger steroider eller andre stoffer, så begår man en kriminel og strafbar handling. Besiddelse, køb, salg m.m. af anabole steroider og andre dopingstoffer kan ved Lov om forbud mod visse dopingmidler straffes med bøde, hæfte eller fængsel i op til 2 år.
Pr. d. 1. juli 2009 blev loven skærpet, så man nu kan idømmes 7 dages fængsel for distribution af selv mindre mængder dopingstoffer - også uanset om der har været penge imvolveret i udvekslingen. Samtidig betyder lovændringen, at der i tilfælde af sager vedrørende mængder over 1.000 enheder, hvor der allerede i dag idømmes fængselsstraf, skal ske en skærpelse af straffen.

Distributionen af en stor del af de dopingstoffer, der florerer i fitnesscentrene, har desuden rod i det stærkt kriminelle rockermiljø. Steroidernes rejse fra produktion til bruger går altså udelukkende via kriminelle hænder – både når det gælder import og salg.

Steroider i kriminelle miljøer
Steroider benyttes bevidst i kombination med bl.a. alkohol i særlige situationer i nogle kriminelle miljøer - dels fordi de som bekendt kan øge muskelstyrke og -masse, men også fordi de øger aggressiviteten og dæmper samvittighed og skyldfølelse, fordi impulskontrollen såvel som empatien lammes af stofferne. Læs mere om sammenhæng mellem steroider og vold

Svenske undersøgelser blandt kriminelle har desuden vist et betydelig øget omfang af overtrædelser af våbenloven blandt brugere af anabole steroider sammenlignet med personer, som ikke var steroidbrugere.

Et steroidbrug kan altså være en åbning ind til et kriminelt miljø, hvor våben og vold er en del af hverdagen. 

Steroider og voldssager
Flere casestudier fra blandt andet Sverige har vist, at den vold, man ser i forbindelse med steroidbrug, er særdeles grov og meningsløs, og man forbinder en række drabssager i Sverige og Norge med misbrug af anabole androgene steroider. 

Sverige
En 16-årig svensk pige (Anna – opdigtet navn) blev i 2003 myrdet af sin 19-årige kæreste. De havde været sammen i ca. 2 år og var forlovede. Det gik ikke så godt imellem dem, og hun ville derfor ende forholdet. Allerede som 17-årig var kæresten begyndt at bruge anabole steroider. Han tog Winstrol-piller sporadisk, men da han startede på en fysisk krævende uddannelse blev misbruget mere regelmæssigt i forbindelse med styrketræning. Kravene blev større og med hjælp fra en ven, begyndte kæresten at injicere det anabole steroid Nandrolon. Allerede dagen efter blev kæresten mere nervøs og ustabil end tidligere, og han kunne let fare op over små bagateller. Han blev mere og mere fikseret på træning, kosttilskud og forskellige præparater. Anna begyndte at beklage sig over kæresten til vennerne. Hun sagde, at han var jaloux og kontrollerende, og hun ville bryde forlovelsen. Kæresten ville bestemme, hvordan hun skulle klæde sig, og han forbød hende at gå med til en fest. Anna havde glædet sig til festen, og derfor gik hun alligevel med nogle veninder. Kæresten opsøgte hende til festen, og bad hende følge med ud i hans bil, så de kunne snakke sammen. De gik mod bilen og begyndte at skændes. Kæresten har senere fortalt, at da han fik en lussing, sortnede det for hans øjne, og han tog et hårdt kvælertag om Annas hals. Det er siden også klarlagt, at han stak hende med en kniv i hovedet, halsen og på overkroppen et stort antal gange. Han fik ved et uheld stukket sig selv i hånden og fik derfor en kammerat til at hjælpe ham med at flytte Annas krop for at grave den ned et andet sted. Kammeraten udpegede senere stedet for politiet, og kæresten blev idømt 8½ års fængsel for mord. (fra Moberg og Hermansson, ”Mandom, mot og morske män”, 2006)

Danmark
I Danmark screener politiet endnu ikke anholdte i forbindelse med voldssager for anabole steroider. Derfor findes der ikke som i fx Sverige information om sager, hvor steroider har været involveret. Dog kender vi her i Danmark til ét tilfælde:

I marts 2006 i Ålborg stak en ung mand sin ekskæreste ihjel uden for hendes gymnasium, og senere hængte han sig selv. I løbet af sagen kom det frem, at anabole steroider og andre stoffer var en del af drabsmandens hverdag (fra Moberg og Hermansson, ”Mandom, mot og morske män”, 2006)

Personlige beretninger
Steroidmisbrug har ikke kun konsekvenser for misbrugeren. Læs her, hvad en tidligere steroidmisbruger og pårørende til steroidmisbrugere fortæller.

Ditlev
Ditlev følte sig som en lille lort, og han drømte om store muskler. Derfor kontaktede han en bekendt, som hjalp ham igang med anabole steroider. Det blev starten på et årelangt misbrug, som fik en brat ende med en blodprop i hjernen. Læs Ditlevs historie her: Fra muskelmand til handicappet

Anna og Peter
Anna og Peter var kærester, og kunne tale om alt. Men Peter blev meget optaget af styrketræning, og han begyndte at eksperimentere med anabole steroider. Han blev aggressiv og utilregnelig og til sidst også kriminel med en særdeles plettet straffeattest. Du kan læse Annas beretning her: Jeg blev bange for min kæreste
Lone og Rasmus

Myter om steroider
Der findes mange myter om steroider, hvordan man skal bruge dem, og hvilke risici, der er. Er du også stødt på en af dem?
Klik på myten, og se om den holder!

Det er jo bare én kur. Det er da ikke farligt!

Det er ikke farligt, hvis bare man ved, hvad man gør. Derfor er det kun dem, der ikke gør det rigtigt, der får bivirkninger

Steroider er ikke farligt i små doser, og man skal bare ikke være på kur for længe af gangen

Steroider er kun farlige, hvis man ikke kan styre det og overforbruger

Jamen, jeg kender ikke nogen, der har fået nogle alvorlige bivirkninger

Positiv test i et foreningsbaseret center?
Sanktionerne i forbindelse med en dopingkontrol i et motion- og fitnesscenter, der er medlem af DIF, DGI, DFIF, DDS eller Foreningsfitness.
Danmarks Idræts-Forbund, DGI, DFIF, DDS følger den strafferamme, som er fastsat i WADA's Anti-Doping Code, og reglerne gælder derfor alle idrætsudøvere i Danmark.
Straffen for doping er udelukkelse fra alle trænings- og konkurrenceaktiviteter samt et hvilket som helst ulønnet eller lønnet hverv inden for Danmarks Idræts-Forbund, medlemsorganisationer og foreninger.
Den generelle strafferamme er:
• 2 års udelukkelse for første overtrædelse
• Udelukkelse for bestandig ved gentagelsestilfælde
I øvrigt henvises til artikel 1 i de nationale antidopingregler samt Dopingreglement for bredde- og motionsidrætsudøvere (også kaldet Motionsdopingreglementet) under Danmarks Idræts-Forbund (DIF), Dansk Firmaidræts Forbund (DFIF), Danske Gymnastik- og Idrætsforeninger (DGI) og De Danske Skytteforeninger (DDS).

Positiv test i et kommercielt fitnesscenter

Sanktionerne for at teste positiv i forbindelse med en dopingkontrol i et kommercielt fitnesscenter (herunder centre medlem af DFHO).
Hvis du er medlem af et fitnesscenter, der har dopingkontrol, har du pligt til at deltage i en uanmeldt dopingkontrol foretaget af Anti Doping Danmarks kontrollanter.

Ved at underskrive medlemskontrakten, skriver du samtidig under på følgende:

"Medlemmer hos det pågældende fitnesscenter er forpligtet til at lade sig dopingteste på forlangende af uvildige repræsentanter fra Anti Doping Danmark. Ved en positiv dopingprøve vil medlemmet blive udelukket fra træning i fitnesscentret i en periode på minimum 2 år. Nægter medlemmet at lade sig dopingteste, uanset årsagen hertil, betragtes dette som en positiv prøve. Oplysning om en positiv prøve vil blive videregivet til Anti Doping Danmark, og medfører således udelukkelse fra træning i øvrige centre der er tilknyttet Anti Doping Danmark."

Nægter du at deltage i kontrollen eller testes du positiv for dopingstoffer i din urinprøve, så vil fitnesscentret udelukke dig i minimum 2 år.
03.06.2013

På Anti Doping Danmarks hjemmeside, www.antidoping.dk, kan du læse meget mere, både generelt og i detaljer.